Geplaatst op

Waarom kiezen voor een wollen positie- draagjas?

Wol klinkt heel ouderwets, maar dat is het helemaal niet. Wol is juist een hele fijne vezel; het werkt warmte regulerend waardoor het goed isoleert tegen de kou.
Dit komt doordat wol bestaat uit gekrulde vezels, hierin ontstaat stilstaande lucht. Deze lucht slaat de lichaamswarmte op en houdt het vast. Hierdoor krijg je het gelijk al behaaglijk warm als je de wollen draagjas aantrekt terwijl het koud is. Maar hij houdt ook je temperatuur stabiel als het warm is buiten, warmte regulerend dus ;).

Waterafstotend?

Wol vezels zijn wateraantrekkend (hygroscopisch); ze binden vocht in de vorm van waterdamp en voeren het weg van het lichaam. Wanneer het vocht wordt geabsorbeerd blijft de oppervlakte van de stof droog. Wol kan tot ⅓ van zijn eigen droge gewicht waterdamp absorberen zonder klam aan te voelen. Wol kan tegelijkertijd ook gebruikt worden als een materiaal wat van nature ademend is met een weer resistente coating. Waterdamp wordt geabsorbeerd, maar waterdruppels worden afgestoten omdat de vezel oppervlakte waterdicht is. Dankzij de lanoline in de wol, is de wol ook vuilafstotend, hierdoor hoef je de jas niet vaak te wassen en werkt de wol zelfreinigend. Tenslotte creëert de gekrompen lus structuur van de wol een unieke gesloten klimaat, de vezels zijn erg los, wat luchtkussentjes creëert die lichaamswarmte opslaat en vasthoudt. Hierdoor ontstaat er een perfecte isolatie laag die snel opwarmt, waardoor er weer meer waterdamp kan accommoderen.

Dus als je toevallig al buiten bent en het gaat ineens zachtjes regenen worden jullie niet snel nat ;).

Natuurlijk

Wol heeft van nature een hoge elasticiteit, dit wil zeggen dat wol na in een andere vorm gedwongen is weer terug wil keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Super veerkrachtig dus, hierdoor voelt het wol zacht aan en als er kreukels in komen, zijn deze er ook zo weer uit!

Het oog wil natuurlijk ook wat, een wollen draag- of positiejas oogt heel elegant en kan niet alleen gebruikt worden tijdens de zwangerschap of tijdens het dragen maar ook als normale jas. Gewoon casual of als nette jas zijn ze erg fijn.

Zitten er ook nadelen aan een wollen jas?

Er zitten niet alleen voordelen aan wol; helaas komen er met deze natuurlijke vezel ook een paar nadelen. De vezel is niet helemaal waterdicht, dat betekent dat bij een fikse regenbui het wol te veel water opneemt en zijn eigen capaciteit overstijgt en dus wel nat wordt. Ook is een wol niet winddicht en kan het alleen met de hand wassen of naar de stomerij brengen. Maar de draagjassen die je bij Mawaho vindt zijn wél winddicht, hieronder leg ik uit waarom.

De wollen jassen van Mamalila

Mamalila is een vooraanstaand merk als het op materialen aankomt. Ze maken hun producten altijd met oog op het milieu en functionaliteit. Zo hebben de wollen draagjassen van Mamalila een membraan in de voering zitten wat er voor zorgt dat hij helemaal winddicht is.

De Vienna

De Vienna is gemaakt van de klassieke gekookte wol, deze wol is wat grover en heeft een ruwere structuur. Door het PFOS/PFOA-vrije membraan is de jas wel helemaal winddicht en zal je het niet snel koud hebben.

De Oslo

De Oslo eco wollen jas  is gemaakt van speciale organische kbT*  wol. Deze wol is ook gekookt maar wat zachter van structuur en voelt hierdoor ook iets soepeler en lichter aan. Deze jas heeft een PU membraan wat ervoor zorgt dat er geen wind doorheen kan komen en jij en je kindje lekker warm blijven.

*kbT  (Kontrollierte, biologische Tierhaltung) is een Duits keurmerk wat controle houd over de velden en de planten waar de schapen grazen. Hun doel is een gezondere levenscyclus, dat wil zeggen dat als alle velden en planten gezond blijven de schapen ook gezonde voeding krijgen. Hierdoor zullen ze resistent worden tegen parasieten aanvallen en heb je geen chemische ongediertebestrijding. De kbT verbied daarbij ook mulesing en houdt streng toezicht.

De wollen jas van Wear Me

De wollen jas van het Italiaanse merk Wear Me is wat sportiever dan de mantels van Mamalila. Wear Me maakt gebruik van het gepatenteerde Link-Wind-Wool. Dit materiaal wordt gemaakt met een “Wind-Closed Multi layer System”, een nieuw systeem om een buiten en binnenlaag aan elkaar te verbinden. Het is super ademend, winddicht en werkt warmte regulerend. De buitenlaag is dus gemaakt van wol wat zorgt voor de warmte, en de binnenlaag zorgt ervoor dat de wind buiten blijft zonder de temperatuur regulerende functie van de wol teniet te doen.