Geplaatst op

Wat trek ik mijn baby aan onder de draagjas?

mamalila oslo eco wollen positie en draagjas mawaho.nl foto door bee beatiful fotografie

Mijn baby aankleden voor in de draagdoek of draagzak, waar moet ik op letten?

Mijn baby aankleden in de draagdoek of draagzak, wat trek ik hem/haar dan aan? Is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen. En dat snappen we best, je wil je kindje niet té warm maar ook niet té koud aankleden.

Als je naar buiten gaat met je kindje in de doek of drager zonder draagjas zijn hier verschillende richtlijnen voor opgesteld. Uiteraard zijn dit adviezen en is het belangrijk hier ook zelf goed bij na te denken. Je kunt bijvoorbeeld zelf wel bedenken dat je liever niet met 30 graden + een half uur in de brandende zon wil gaan wandelen ;). Meer over het dragen van je baby in de zomer lees je hier.

In de winter is het het beste om gebruik te maken van een draagjas, draagvest of draagcover. Je kindje profiteert dan van jouw lichaamswarmte en afhankelijk van het seizoen en het materiaal van het product dat je hebt gekozen hoef je niet moeilijk te doen met veel extra laagjes om je kindje warm te krijgen.

Hoe doe ik dat dan als het koud is buiten?

Het fijnste is om je baby in laagjes aan te kleden, meerdere laagjes isoleren namelijk beter dan één dikke laag. Bedenk ook dat je draagdoek of draagzak een extra laagje is.  Een warmte regulerend materiaal wat goed te gebruiken is als extra laagje is bijvoorbeeld wol. Een merino wollen romper of onder shirtje voor jezelf kan dan ook erg fijn zijn bij echte kou. Als je een draagjas gebruikt, denk dan eens na wat je zelf als je de jas alleen aan doet aantrekt onder die jas. Dat ligt er dus helemaal aan hoe dik je jas is. Je zult vaker snel je kindje teveel laagjes aangeven dan te weinig.

Je baby aankleden met een softshell draagjas

Heb je een softshell jas, dan hoef je er in de herfst niet iets extra’s onder aan te trekken. Softshell is vaak winddicht en waterafstotend, zo houdt het de warmte binnen en kou buiten. Maar ben je een echte koukleum, kun je dus in de winter een extra laagje eronder aan trekken. Bij je kindje kun je dit ook doen in de vorm van een vestje bijvoorbeeld. Kleed je kindje niet té warm aan, de drager of draagdoek is immers een extra laagje 😉

Je baby aankleden met een wollen draagjas

Wol werkt warmte regulerend, wat wil zeggen dat wol ervoor zorgt dat je het bij kou warm hebt en bij warmte koeler bent. Je hoeft dus bij een wollen draagjas geen extra laagje aan te doen als het heel koud is in de winter. Echter is wol niet altijd waterafstotend. Het verschil in wollen draagjassen kun je hier lezen.

Je baby aankleden met een winter draagjas

Het woordje zegt het al, winter. Een winter draagjas is vergelijkbaar met je eigen warme winterjas. Hij heeft een goede voering waardoor hij gewoon lekker warm is en je er geen extra laagje onderaan hoeft te trekken. Je kunt je baby aankleden zoals je normaal zou doen als je binnen zou blijven. De jas is genoeg aan warmte over jou en je baby heen.

Je baby aankleden met een draagvest

Een draagvest is heel erg fijn in de tussen periodes en op een warme winterdag met een extra laagje eronder (of als extra laagje onder je softshell draagjas). Het is wel afhankelijk van het soort draagvest; is hij van een dik gebreid fleece gemaakt of van dun katoen. Ze zijn niet waterafstotend en winddicht daarom zijn ze niet bestand tegen de winterse buien. Ben je ontzettend warmbloedig van jezelf en heb je het dragend met een jas te warm? Dan is dit uiteraard een optie, alleen minder handig als het buiten regent 😉 Met een paar spettertjes ben je niet gelijk nat, wel met een forse regenbui. Afhankelijk van hoe snel je baby het warm heeft en hoe koud het buiten is kun je je baby aankleden met een extra laagje onder het draagvest. Dit geldt dan voornamelijk voor de draagzak, die sluit niet helemaal om je baby heen, bij een draagdoek is een extra laagje niet nodig. Denk hierbij aan een dun vestje.

Je baby aankleden met een draagcover

Een draagcover gaat over je kindje heen, zelf doe je je jas aan. Hierdoor zal er wel wat wind tussen jou en je jas kunnen komen. Je kindje heeft het wel lekker warm, zeker met een wollen draagcover! Wil je deze waterafstotend maken kun je hem samen gebruiken met een regencover. De covers sluiten helemaal om de doek of draagzak heen, je hoeft dus je kindje niks extra’s aan te trekken aan kleding.

Maar wel..

Als het echt koud is trek je jezelf een muts en sjaal aan. Sommige jassen hebben een extra halsstukje of kun je knoopjes dicht maken boven aan bij je hals waardoor er geen sjaal in de weg zit bij het gezicht van je kindje. Komt je kindje een beetje boven de jas uit of heeft hij/zij graag zijn/haar armpjes uit de doek of drager is een extra laagje wel fijn. De uiteinden van een lichaam is waar de meeste warmte verloren gaat, zoals het hoofd, een muts (strikmutsjes zijn heel fijn!) bij je kindje is daarom wel aan te raden bij erge kou. Heeft je kindje snel koude voetjes zijn warme slofjes, beenwarmers of booties geen overbodige luxe. Kijk vooral naar je kindje en naar jezelf en kleed je aan op hoe snel jullie het warm hebben tijdens het dragen. Dikke winterjassen en snowsuits kun je beter vermijden, dit is veel te snel te warm en te bulky. Hierdoor heb je ook kans dat je kindje niet goed in de doek of draagzak zit en omdat het té warm is kans op hittestuwing.

Kom je er nu toch niet helemaal uit, mag je me altijd een mailtje sturen op info@mawaho.nl of een pbtje op de socials, ik help je graag met al je vragen!