Geplaatst op Geef een reactie

Hoe draag je je baby in de zomer?

Fun2bemum Pola Jeans draagvest

Hoe draag je je baby in de zomer dichtbij?

Het dragen van je baby in de zomer kan een uitdaging zijn met hoge temperaturen, want wat trek je je kindje nou eigenlijk aan? En wat gebruik je om je kindje in te dragen? We geven je in deze blog wat tips voor het dragen van je baby met hogere temperaturen.

Een draagdoek of draagzak?

Deze keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Kijk vooral naar hoe snel jij en je baby het warm hebben tijdens het dragen en pas daar je draagzak of draagdoek op aan.

Rekbare draagdoek 

Een rekbare draagdoek zijn drie lagen en dit kan wat warm zijn, maar er zijn ook rekbare draagdoeken die dunner zijn. Deze zijn vaak ook gemaakt van luchtiger materiaal zoals bamboe.

Geweven draagdoek 

Geweven draagdoeken zijn er ook in heel veel verschillende materialen. Het voordeel van een geweven draagdoek in de zomer is dat er maar één laagje over je kindje heen gaat. Je kunt kiezen voor een doek met linnen, (merino)wol (wel een dunnere doek), zijde, bamboe, repreve of tencel. Dit zijn allemaal materialen die wat luchtiger zijn of de temperatuur reguleren.

Baby draagzak 

Een draagzak is natuurlijk helemaal luchtig in de zomer. Het is één laagje over je kindje heen en de zijkanten zijn vrij. Ook draagzakken zijn verkrijgbaar in luchtige varianten bijvoorbeeld met mesh in het rugpand en de schouderbanden of van een dunne nylon. Het slaapkapje op een draagzak kan ook nog helpen het hoofdje van je baby te beschermen tegen de zon. Maak deze altijd maar aan één kant vast (aan de kant van het achterhoofdje) om de verse luchttoevoer te behouden.

Wat trek ik mijn baby aan tijdens het dragen in de zomer?

Je kunt nog meer doen om het zo luchtig mogelijk te maken voor jullie beide en dat zit hem in de kleding. Een rompertje is voor je baby meestal genoeg met hoge temperaturen, want vergis je niet je zit wel tegen elkaar aan ;). Hierin kun je ook nog spelen met materialen; wol/zijde of bamboe is heel fijn, maar een simpel dun katoentje kan natuurlijk ook. De draagzak of draagdoek is al een extra laagje, kijk naar wat jij aan zou trekken met deze temperaturen, dan heb je ook een goede indicatie.

Let wel op dat als je naar buiten gaat dat je je beide goed insmeert met zonnebrand én dat je baby’s beentjes/voetjes en hoofdje bedekt zijn om ze te beschermen tegen de zon.

Kleed jezelf ook niet te warm aan, zodat niet je baby van je af zweet ;). Een tip van mij, stop een hydrofiele doek tussen jullie in om het zweet op te vangen.

Bij welke temperaturen kan ik mijn baby nog dragen?

Het is in de zomer natuurlijk niet altijd warm. Als het juist wat frisser is kun je gebruik maken van een draagvest over jullie heen, bijvoorbeeld als de wind wat fris is of de temperatuur aanzienlijk lager is dan de dagen ervoor. Het dragen van je baby met temperaturen tussen/boven de 25-30 graden kan erg warm zijn. Maar de drempel waarop je niet meer wil dragen in de zomer vanwege de temperatuur is voor iedereen anders. Sommige kindjes doen al hun slaapjes in de draagdoek bijvoorbeeld, tja dan heb je niet veel keuze.

Maak het jullie zelf dan wel zo gemakkelijk mogelijk. Zorg voor een koele ruimte met bijvoorbeeld een ventilator (zet hier een fles met bevroren water in een teiltje voor zodat hij wat meer koude lucht blaast). Pas je kleding aan op de temperatuur, binnen kan huid op huid met alleen een luier ook prima met eventueel die hydrofiele doek* ertussen. Wist je dat jouw borst een temperatuur regulerende werking heeft voor jouw baby? Heeft je baby het warm, koel je af, heeft je baby het koud, warm je op. Dit werkt wel het beste huid op huid.

Als je toch naar buiten gaat (of moet) probeer dan zoveel mogelijk op het koelste van de dag naar buiten te gaan. Kan dit niet blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw. Zet een grote zonnehoed op voor extra schaduw voor je kindje of neem eventueel een paraplu/parasol mee tegen de zon.

Kleine baby’s van 0-3 maanden hebben al moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur, houd je kleintje met deze leeftijd extra goed in de gaten.

*Let op bij het gebruik van een hydrofiele doek dat het neusje van je baby altijd vrij is om rebreathing te voorkomen.

Let op oververhitting/hittestuwing/warmtestuwing

Zorg tijdens het warme weer dat je kindje goed drinkt. Geef je borstvoeding? Je melk past zich aan aan de behoefte van je kindje en zal met warm weer uit meer vocht bestaan. Het is ook niet gek als je baby dan vaker wil drinken. Zorg ervoor dat je zelf ook genoeg vocht binnen krijgt. Je kunt je baby en jezelf soms even afkoelen door een hydrofiele doek nat te maken en tussen jullie in te leggen (let weer op dat neusje).

Houd je baby goed in de gaten, warmtestuwing ontstaat als ze de overtollig lichaamswarmte niet meer kwijt kunnen aan de omgeving.  Haal bij twijfel altijd je baby uit de draagzak of draagdoek. Warmtestuwing laat zich meestal zien in symptomen als:

  • Je baby wil niet meer drinken
  • Je baby is onrustig en huilt veel
  • Je baby is juist rustiger dan normaal
  • Je baby plast weinig
  • De fontanel kan lager liggen
  • De huid voelt droog aan
  • Erg warme voetjes

Heeft je baby deze symptomen dan kun je het beste je baby uit de draagzak of draagdoek halen. Blijf dan uit de zon en meet even de temperatuur van je kindje op. Heeft je baby koorts dan is het verstandig om de huisarts te bellen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *