Geplaatst op Geef een reactie

Waarom is een positie- en draagjas zo duur?


Het is natuurlijk per persoon verschillend wat het woord duur betekent. Vaak krijg ik nog te horen: “Maar het is nog wel veel geld.” Dat klopt, maar ik leg je graag uit waarom dat zo is.

Waarom is een draagjas zo duur?

Heel simpel, omdat een draagjas meerdere functies heeft. Het is niet alleen een draagjas, het is ook nog een positie jas, je kunt er mee buikdragen, rugdragen en hem gebruiken als normale jas. Je koopt dus eigenlijk vier jassen in één. Bedenk maar eens, wat zou jij uitgeven aan een normale winterjas? Is dat rond de €100,-? Stel je voor dat je er zo eens vier keer moet aanschaffen, dat is toch wel een beetje teveel van het goede.

Een positie- en draagjas is natuurlijk wel iets anders dan een normale jas. Er wordt nagedacht over de extra functies; hoe hoog moet het extra inzetstuk sluiten, hoe verwerken we de rits op de rug, welk materiaal beweegt het fijnste mee, hoe sluit het inzetstuk aan op de rug, en ga zo nog maar even door. Het is dus geen simpel kledingstuk om te ontwikkelen. Hier gaat veel tijd en werk inzitten.

Je hebt het er zo uit

Je kunt de positie- en draagjas dus heel lang gebruiken. Nog even op een rijtje:

  • Als zwangerschapsjas
  • Als draagjas voor het dragen van je baby op de buik
  • Als draagjas voor het dragen van je baby op de rug
  • Als normale jas

Je kunt de jas dus niet alleen tijdens de zwangerschap gebruiken zoals veel goedkope modellen, ook tijdens het dragen. Niet alleen voor het buikdragen, zoals bij veel goedkope modellen, maar ook voor het dragen op de rug. En omdat je de jas ook zonder kindje kunt gebruiken kun je ervoor kiezen om hem na de draagdagen aan je kapstok te laten hangen. Of, je verkoopt hem tweedehands door, want geloof me als je een beetje goed voor je mooie jas zorgt ben je hem ook tweedehands zo weer kwijt. Dat maakt een positie- en draagjas een duurzame keuze.

Elk seizoen een andere draagjas?

Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt kiezen voor een fijne softshell positie- en draagjas. Als je het van jezelf snel warm hebt kun je deze ook in de winter doordragen. Eventueel in laagjes werken met een draagvest eronder of een bodywarmer er overheen. Uiteraard is het kiezen voor een winterjas als je het snel koud hebt erg fijn. In de lente en zomer is een draagvest wel een musthave voor de dagen dat het wat frisser is maar te warm voor een jas. Kies wat bij jou en je budget past.

Is er een goedkopere optie?

Uiteraard zijn er ook opties voor een kleiner budget. Bijvoorbeeld de draagcover, een laagje wat je over je kindje in de draagzak of draagdoek heen draagt. Hier gaat je eigen jas overheen, hij sluit aan op je baby. Kies hier voor winter, fleece, softshell of een 2 in 1 variant, afhankelijk van of je ook in het natte weer buiten loopt en hoe snel je het samen koud krijgt.

Investeren in een draagjas geeft jaren plezier.

De goedkopere varianten kunnen wellicht voor een seizoen goed mee, maar vaak is de ervaring dat de pasvorm te wensen overlaat, ze niet waterafstotend en/of winddicht zijn en ze niet meer functies hebben, dus niet met je meegroeien. Hierin is goedkoop dus eigenlijk duurkoop. Lees hier meer over waar je op kunt letten bij het kopen van een positie- en draagjas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *